tisdag 8 september 2009

Rättssäkerheten är hotad!!!!

Tisdag eftermiddag. Sitter i bilen vid ett trafikljus i Malmö. Solen ligger på i nacken och det är rött. Jag står som andra bil i vänstra körfältet och David Guetta strömmar ut ur högtalarna.
Gult. Grönt. Klungan av bilar rör sig framåt ner mot Pildammarna. Jag glider framåt bakom en svart Audi. Plötsligt hoppar en polis fram i väster körfält och pekar på mig. Han gör tecken att jag skall köra in till sidan, vilket jag gör efter att ha kryssat över i höger körfält.

En annan yngre polis kommer fram och jag vevar ner rutan.
"- Kan jag få se körkortet?" frågar han. Jag plockar upp det ur plånboken.
Han går runt bilen och kommer därefter tillbaka med en alkometer. Jag får blåsa i oändliga 4 sekunder. Tappar nästan luften.
"- Det ser bra ut." säger han.
"- Kan jag köra nu?" frågar jag lite oskuldsfullt.
"- Nej! Vi skall bara kolla din hastighet med min kollega därborta." säger han och pekar bort mot en äldre polisman som står med en laserpistol bakom ett träd.
Han går bort och konsulterar sin äldre kollega. Efter lite diskussioner kommer han tillbaks och meddelar:
"- Du har kört för fort. 62 km på en 50-sträcka. Vill du erkänna här och nu eller nekar du?"

Jaha. Nu tänker jag lite snabbt för att inte säga för mycket.
"- Har ni någon form av bevis för min fortkörning?" frågar jag för att få mer information om överträdelsen.
"- Du får prata med min kollega om det!" får jag till svar.

Den äldre polismannen stegar fram till bilen och förklarar att han med sin laserpistol uppmätt 62 km på min bil. Jag frågar igen efter ett bevis och han visar upp ett handskrivet papper där det står 62 km/timmen på samma rad som registreringsnumret på min bil.
"- Men vad är det för bevis?" frågar jag.
"- Det är det som finns." får jag till svar. Det som finns? Men...
Jag vill veta om det inte finns någon bild eller något annat som bevisar att jag har kört i 62 km/tim. Det finns inget!!!
Polismannen förklarar att han är kvalitetssäkrad av Polisen för att hantera en laserpistol och bedöma fortkörare. Han förklarar oxå snabbt att "hans ord gäller i alla juridiska instanser"........ I nästa andetag berättar han också att han varit polis i 37 år och att han använt laserpistol i över 15 år.

Okeeeeej! Betyder detta att han inte kan göra fel och att jag fallit offer för en mänsklig bedömning som inte innehåller något bevis?!
Jag ifrågasätter deras metod igen och ger dem exemplet att han kanske mätt på bilen framför min.
"- Ånej du. En sån bil som din är ingen dussinbil och den missar man inte!". Betyder det att han inte brydde sig bilen framför min (som borde kört lika fort)? Eller tänkte han "Den jävelen med Range Rovern kan min själ betala!!"
Jag fortsätter att vara obstinat och kräva ett bevis. Det sista argumentet kommer nu:
"- Jag gör en korrekt bedömning av hastigheten och har min polisheder som backar upp denna bedömning."

Va??? Han beskriver alltså att han gör en bedömning av min hastighet, utan bevis, och tar sin polisheder som pant. Vad faen är det värt???

"- Med all respekt för dina 37 år inom polisen, din heder och laserpistolens korrekthet. Du är trots allt människa och alla människor kan göra fel och t o m somna till en stund på jobbet!" drog jag ur mig.
Båda poliserna började skratta.
"- Ta det till tingsrätten om du vill!! Ha, ha!"
Nu har mitt förstånd tömts av förvåning. Jag tar boten på 2.400 kr, skriver på och förklarar att jag inte tänker slösa med skattemedel för att ta det till någon tingsrätt. Jag är helt matt!!!

Här har polisen ett system där en teknisk apparat (som jag inte vet om den är rätt inställd) i händerna på en människa i pensionsåldern gör en personlig bedömning av rätt/fel utan att kunna presentera ett enda bevis.................

Jag skall ringa Janne Josefsson på Uppdrag Granskning imorgon. Helt sjukt!

"Även en tusenmilafärd börjar med ett steg." - Kinesiskt ordspråk

/Håkan

1 kommentar:

  1. Fick mig osökt att tänka på detta: http://www.youtube.com/watch?v=6wXkI4t7nuc

    Men nu är vi ju inte i USA...

    SvaraRadera