onsdag 2 september 2009

Disciplin i duschen - Historisk återblick #3


Duschmössa. Denna förlegade hygienprodukt dök upp framför mig på en bild i förra veckan. Jag framkallade genast en minnesbild från Parkskolan anno 1975.

På led står 14 spensliga och i det närmaste kritvita och nakna pojkar i 9-årsåldern. Rummet har vitt kakel på väggarna och grått på golvet, lysrör med bländande ljus i taket och en fot-tvätts-anläggning monterad mitt på golvet.
Fot-tvätten bestod av kallvattenkranar på rad ovanför ett rostfritt fotstöd och golvbrunnar som avlopp. Tanken var att man skulle skölja av sina fötter i kallt vatten, trä på genomskinliga fotskydd av plast för att sedan forsätta på led in mot duschrummet. Fotskydden var ju givetvis till för att inte sprida fotsvamp eller vårtor. Vad annars....

Allt övervakades noggrannt av lärarinnan. Hon var i 55-årsåldern och hade urtvättade gymnastik-kortbyxor, för liten T-shirt med skolans emblem, röda sockiplast, knästrumpor av brun nylon samt en siverfärgad visselpipa runt halsen. Hennes efternamn var "Disciplin".

Visselpipan förkunnade att steg ett i tvagningen var slut och steg två var på gång. Lång signal betydde - "Avsluta det ni håller på med och ställ upp på led!". För att inte skapa tävling eller förvirring bland oss grabbar, var givetvis ordningen i ledet förutbestämd sedan terminen började. Här gällde inte bokstavsordning utan längden (från häl till hjässa och inget annat....) fick bestämma. Jag var 153 cm och stod som tvåa i ledet bakom Torbjörn Frisk. Han var 4 cm längre. Längden mättes första veckan varje termin av skolsystern och blev riktinje.

Tre sekunder efter visselsignalen, stod alla på led igen. I takt marscherade vi från fot-tvätten, iförda våra fotskydd i plast, in till duschrummet. Inne i duschrummet hängde 20 astronautliknande huvudbonader på små krokar på väggen (se bilden ovan). Torbjörn gick förbi hela raden av mössor och gjorde inte halt förrän han var i jämnhöjd med den sista. Som jag minns så stannade hela ledet på samma hundradel.

"Duschmössa på!", beordrade lärarinnan. Fick man en gammal mössa var tittgluggen sliten och mjölkvit och sikten därmed begränsad. Gamla mössor hade dessutom en frän lukt av skitigt hår och mögel. Min var ny och luktade vinyl. Sikten var dessutom perfekt. Detta var dock ingen fördel eftersom motivet var Torbjörns ännu vitare skinkor.

Nu skulle tvagning ske. Givetvis utan tvål eftersom tvål var dyrt för skolan och ansågs av skolsystern torka ut huden. År 1975 fick man skriftliga rekommendationer angående personlig hygien från skolans sjuksyster. Håret skulle tvättas en gång i veckan och tvål skulle användas sparsamt vid bad och dusch (uttorkande, men det vet ni ju redan). Däremot skulle tänderna borstas två gånger per dag. I det sista fallet kom denna rekommendation inte från systern utan från Fluortanten!!

Vid rummets bortre vägg satt 4 duschstrilar monterade bakom en grå duschvägg av Perstorpsplatta. Lärarinnan ropade upp oss var och en i jämn takt.

"- Torbjööörn". Han gick med lagom snabba steg in genom de fyra duscharna samtidigt som han försökte gnugga/tvätta bort de få svettdropparna som han lyckats klämma fram under gympan. När han nådde dusch nr:4 ropade lärarinnan -

"- Håååkan". Min tur. Jämn fart, inte kissa i duschen. Kissa i duschen var ett vanligt tilltag. Det uppstod eftersom man inte kissat sedan imorse och nu efter lunch och gympa hörde duscharnas strilande. Ohhhh vad kissig man blev. Väl inne i det varma vattnet (ja det var faktiskt varmvatten, jag är inte född på medeltiden....) kunde flera av de små vita snopparna inte hålla sig. Rakt ut och olika långt kom små gula strålar. Var man bakom duschväggen syntes det knappt men att dra iväg en kissbomb under dusch 4 betydde trubbel. En gång kissade jag på benet på Anders Sjöberg. Krismöte med föräldrarna....inget man ville ha igen.

Ut ur duschen, hänga tillbaka duschmössan på samma krok. På led tillbaka till fot-tvätten. Av med fotskydden och ner i en soptunna. Ta din upphängda handduk. Torka dig.

Nu räknades gympan som över. Normalt hade man 10 minuter till torkning och påklädning. Givetvis hade man bestämda platser omklädningsrummet. Inget var slumpmässigt 1975.

När jag efter att ha skrivit av mig detta lilla minne, läser det i sin helhet känns det som Tyskland under 1930-talet. Detta var Osby 1975.

Om nu någon undrar varför man hade duschmössa så var det för att skolsköterskan hävdade att man blev förkyld av blött hår.

"Redan de gamla Grekerna trodde sig leva i nutiden" - Red Top

//Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar