torsdag 26 mars 2009

Matglädje eller att skapa glädje med mat!

Intressen varierar. Ett av mina största intressen är matlagning. Dock tror jag att intressen kan växa med en fördjupad kunskap och ett ökat engagemang. I vår familj har vi prioriterat att varje dag lägga tid på att laga en ordentlig middag och att äta den tillsammans. Tiden tillsammans vid matbordet är en värdefull stund med barnen varje dag. Nu har våra barn dessutom blivit så stora att mitt och Lottas matintresse också delas av dem. Tyvärr blir därför vår kunskap av alla dokusåpor lidande.... Vi har därför ingen koll på vem som röstats ut i Robinsson eller vem som senast visat tuttarna eller blivit påsatt i Big Brother. Ett socialt handikapp på 2000-talet, men oxå ett medvetet val!
Många människor jag träffar säger sig inte ha tid för matlagning på kvällarna. Allt måste gå så himla snabbt. Varför då?? För att man skall hinna med sina obligatoriska 4 timmar framför burken?? Ja, jag vet inte....eller så tycker man inte om att laga mat helt enkelt. Synd!

Varje söndag brukar vi tillsammans planera veckans meny. Varje familjemedlem beslutar egenhändigt menyn för en av veckodagarna. Reglerna är att dock att vi äter soppa en gång i veckan och fisk minst en gång i veckan. Varje måltid skall dessutom bestå av en stor mängd grönsaker. Man får heller inte välja något som vi haft de senaste månaden. Ingen mat är fel eller för svår!
Anledningen med måltidsplaneringen är att underlätta varuinköpen och att vi skall kunna göra urval av ekologiska produkter. En del av de råvaror vi använder köper vi bl a från Mossagården och Ängavallen. Ekologiska produkter behöver nödvändigtvis inte ha högre kvalitet men man kan vara säker på att inga tillsatser finns. Det säger sig självt - god och näringsriktig mat kan inte lagas av dåliga och näringsfattiga råvaror. God rödvinssås kan inte göras av dåligt rödtjut!

Jag tror att kunskapen/vetskapen om matens råvaror och hur man tillagar dessa gör att barnen äter mer av det som serveras och dessutom tycker att det smakar godare. Jag ogillar när någon kommenterar mat med uttryck som "örk", "blä vad äckligt" osv. Vi försöker hela tiden påverka våra barn (..och dessutom alla barnens kompisar som kommer på besök, ha, ha) att prova all mat som vi serverar. Man behöver inte tycka att all mat är god men grunden är att vi inte serverar "äcklig mat".

Det första tjejerna gör när de kommer hem efter gympan eller kören på kvällen är att rusa in till mig (för det mesta lagar jag maten) i köket och lyfta på grytlocken, titta, sniffa, smaka och fråga om vad som lagas. Vid de allra flesta tillfällena får vi kommentarer som "oh vad gott" eller "mmmmm, vad det ser gott ut". Det gör mig glad!!

Under det senast året har dessutom tjejernas intresse för matlagningen ökat. Varje gång jag eller Lotta börjar skramla med grytorna så kommer baranen springande och vill hjälpa till.
KUL!
Vi försöker att i största möjliga mån låta dem vara med i vad vi gör. Äldsta dottern kan redan laga flera olika rätter helt själv. Hon har dessutom känsla för mängder, konsistens och smaker i själva tillagningen. I förra veckan sade alla tre (oberoende av varandra) att de ville bli kockar. Ha, ha!

Vi (jag och Lotta) tror på att skapa ett intresse, en glädje och en upplevelse kring måltiden och dess färdigställande. Smaker skall njutas och inte bara vara en biverkning av en bukfylla. Har man sett ett avsnitt av Jamie Olivers "Matrevolutionen" inser man att mänskligheten är på väg åt fel håll. Mat tenderar att vara mer som ett nödvändigt ont för att överleva, än att vara den fullständiga njutning som det kan vara i rätt inramning.

Mat är livet - livet är mat!

//Håkan

1 kommentar:

  1. Det är rätt skit idokussåporna & TV. Jag bokar TV mellan 22.00-22.15, du vet vilket program... Bra med många kockar! Unviker &så dålig mat så mycket som möjligt. Flög nyligen och det bjöds på en Ciabatta Mozarella. Mums tänkte jag. Men när jag öppnade upp påsen och doften av alla E389 E564 E1422 E738 E421 E300 E341 E472 (ja, allt detta fanns med + lite till) slog emot mig packade jag in den lilla smörgåsen igen. Det var helt enkelt en Exxx bomb kamoflerad till en Mozarella Ciabata. Vilka terrorister! Nej tack!

    SvaraRadera