Intressen varierar. Ett av mina största intressen är matlagning. Dock tror jag att intressen kan växa med en fördjupad kunskap och ett ökat engagemang. I vår familj har vi prioriterat att varje dag lägga tid på att laga en ordentlig middag och att äta den tillsammans. Tiden tillsammans vid matbordet är en värdefull stund med barnen varje dag. Nu har våra barn dessutom blivit så stora att mitt och Lottas matintresse också delas av dem. Tyvärr blir därför vår kunskap av alla dokusåpor lidande.... Vi har därför ingen koll på vem som röstats ut i Robinsson eller vem som senast visat tuttarna eller blivit påsatt i Big Brother. Ett socialt handikapp på 2000-talet, men oxå ett medvetet val!
Många människor jag träffar säger sig inte ha tid för matlagning på kvällarna. Allt måste gå så himla snabbt. Varför då?? För att man skall hinna med sina obligatoriska 4 timmar framför burken?? Ja, jag vet inte....eller så tycker man inte om att laga mat helt enkelt. Synd!
Varje söndag brukar vi tillsammans planera veckans meny. Varje familjemedlem beslutar egenhändigt menyn för en av veckodagarna. Reglerna är att dock att vi äter soppa en gång i veckan och fisk minst en gång i veckan. Varje måltid skall dessutom bestå av en stor mängd grönsaker. Man får heller inte välja något som vi haft de senaste månaden. Ingen mat är fel eller för svår!
Anledningen med måltidsplaneringen är att underlätta varuinköpen och att vi skall kunna göra urval av ekologiska produkter. En del av de råvaror vi använder köper vi bl a från Mossagården och Ängavallen. Ekologiska produkter behöver nödvändigtvis inte ha högre kvalitet men man kan vara säker på att inga tillsatser finns. Det säger sig självt - god och näringsriktig mat kan inte lagas av dåliga och näringsfattiga råvaror. God rödvinssås kan inte göras av dåligt rödtjut!
Jag tror att kunskapen/vetskapen om matens råvaror och hur man tillagar dessa gör att barnen äter mer av det som serveras och dessutom tycker att det smakar godare. Jag ogillar när någon kommenterar mat med uttryck som "örk", "blä vad äckligt" osv. Vi försöker hela tiden påverka våra barn (..och dessutom alla barnens kompisar som kommer på besök, ha, ha) att prova all mat som vi serverar. Man behöver inte tycka att all mat är god men grunden är att vi inte serverar "äcklig mat".
Det första tjejerna gör när de kommer hem efter gympan eller kören på kvällen är att rusa in till mig (för det mesta lagar jag maten) i köket och lyfta på grytlocken, titta, sniffa, smaka och fråga om vad som lagas. Vid de allra flesta tillfällena får vi kommentarer som "oh vad gott" eller "mmmmm, vad det ser gott ut". Det gör mig glad!!
Under det senast året har dessutom tjejernas intresse för matlagningen ökat. Varje gång jag eller Lotta börjar skramla med grytorna så kommer baranen springande och vill hjälpa till.
KUL!
Vi försöker att i största möjliga mån låta dem vara med i vad vi gör. Äldsta dottern kan redan laga flera olika rätter helt själv. Hon har dessutom känsla för mängder, konsistens och smaker i själva tillagningen. I förra veckan sade alla tre (oberoende av varandra) att de ville bli kockar. Ha, ha!
Vi (jag och Lotta) tror på att skapa ett intresse, en glädje och en upplevelse kring måltiden och dess färdigställande. Smaker skall njutas och inte bara vara en biverkning av en bukfylla. Har man sett ett avsnitt av Jamie Olivers "Matrevolutionen" inser man att mänskligheten är på väg åt fel håll. Mat tenderar att vara mer som ett nödvändigt ont för att överleva, än att vara den fullständiga njutning som det kan vara i rätt inramning.
Mat är livet - livet är mat!
//Håkan
Bloggarkiv
torsdag 26 mars 2009
onsdag 18 mars 2009
Livets bubblor - prioritera och reflektera
Måndag igen. Livet består av prioriteringar. Mitt i livet med karriär och familj är livet inrutat och man försöker hela tiden pussla ihop dagarna så att man räcker till åt alla. För att lättare kunna skapa balans har jag har identifierat de olika delarna livet består i. "Tidsbubblor", livet består av tre "tidsbubblor":
1. Min egen tid - här bestämmer bara jag om vad som tiden spenderas på
2. Tid för familjen - gemensamma familjebeslut om den gemensamma tiden
3. Tid för arbetet - händelsestyrt!! Skaffa bra medarbetare och delegera!
Om man kan balansera dessa tre bubblor i lika delar så mår man bra i magen. Men....det sker lite för sällan. Oftast händer något på jobbet som man inte kunnat förutse. Barnen blir sjuka, mat skall lagas, kunder har problem och läxor skall läsas. Prioritera om!
Vad är enklast att prioritera bort?? Ja, just det - den egna tiden. "Äsch, jag tränar dubbelt så mycket imorgon - NOT!"
Den enda som blir arg av detta beteende är du själv och efter en tid så byggs en irritation upp och samtidig en likgiltighet. Har ni hört den förut - "Skiter i träningen idag, har ändå inte tränat på så länge. Då gör det ändå ingen nytta samtidigt som jag får träningsvärk!!".
Efter drygt 10 år som förälder tycker jag att jag börjar få ordning på mina prioriteringar. Barnen är visserligen mer självgående nu, men kräver annan typ av uppmärksamhet. För 4 år sedan kände jag att allt bara snurrade på i en takt som var svår att kontrollera. Min egen tid var obefintlig och jobbet krävde för mycket av den tid som låg utanför dagtid. Nu var det dags att byta stil. Man läser ofta om andra personer som på grund av olika olyckor eller sjukdomar tvingas ändra stil. Jag kände att jag inte ville ha någon sådan trigger. Lätt överviktig, otränad, ständigt trött, informationsöverflöd, alltid tillgänglig för andra..... Listan kan göras lång. Dags att påbörja en förändring. Jag gjorde en liten anteckning på allt som skapade oordning och stress.
- Stängde av mobilen hemma (i alla fall ljudet....)
- Köpte en crosstrainer (steg 1) började succesivt att träna när det passade mig (steg 2)
- Nyttigare mathållning, håll igen på portionerna - sluta att äta upp barnens mat som blivit över!
- Dra ner "jobba hemma" - jobba på jobbet, var hemme när du är hemma
- Ägnat för lite tid med barnen
- ...
Ser ju busenkelt ut!!! Svårt att göra.
Min metod var att börja med små, små steg varje månad. Börja veckan med att boka in din EGEN tid. I samråd med hustrun planerade vi in träningspass varje vecka och vi peppade varann att komma ut och träna. Vi gick igenom våra kalendrar varje söndag samtidigt som vi veckoplanerade maten (underlättar inköp och förhindrar skräpmat i panik). Har man bara fått en rejäl dos egen tid är det mycket lättare att ge tillbaka till andra.
Efter ett tag var förändringen stor. Kilona rasade inte av mig direkt, men förändringen blev bestående. Humöret blev stabilare och tröttheten började försvinna. Idag känner jag att jag kan planera min tid för jobb, familj och träning utan att ha dåligt samvete för något. Midjan har krympt med 8 tum. Jag har börjat med yoga tillsammans med hustrun och mitt stora intresse just nu är att cykla (landsväg och MTB).
Sitter just nu på mitt favoritcafé i Malmö och skriver detta i lugn och ro. Ingen telefon som ringer onödiga samtal, ingen stress utan bara en stund över att reflektera över dagen, veckan och den kommande sommaren.
Utan en bra livskamrat, älskade barn och goda kollegor blir det svårare.
Jag är lycklig för att jag har alla dessa tre!
Se upp i Sälen 16/8. Cykelvasan är bokad!
/H
söndag 15 mars 2009
Yoga - mystik eller välbefinnade?
Belöna dig själv - börja med yoga.
Yoga denna uråldriga träningsform för kropp och själ. Syftet med yoga är att förebygga ohälsa och att sträva efter balans mellan kroppen och själen. Under 5000 år har yoga utvecklats till att omfatta styrka och uthållighet på kroppens alla plan. Den yogiska filosofin bygger på att människan bara kan nå högsta möjliga välbefinnade genom att arbeta med sig själv i nuet på ett flerdimensionellt plan. Perfekt hälsa uppnår man när alla delar , kropp, tanke och själ är balanserade.
Detta fick jag reda på genom min fru. Quercus Robur tänkte jag! Perfekt men ändå lite mystiskt. Hur når man detta fantastiska tillstånd genom att man sitter på en broderad kudde med benen i kors och tummarna i luften i ett kvalmigt rum med rökelse och musik från indiska ensträngade ljudrör?
En nybörjarkurs bokades i gemenskap med frun och därigenom fick vi en gemensam aktivitet - det är ju trevligt bara det.
Första tillfället grusades av sviterna efter mitt jungfru-Vasalopp. Tolv timmar och fyra minuter är inget man skryter om tidsmässigt, men oj vad stolt jag är som genomfört detta mandomsprov. 10000 kalorier försvann snabbare än de gick att konsumera. Nåja, jag är ju inte ensam om denna bravad även om det kändes så i 3-4 dagar.
Yogalektion 2!
Varmt rum, indisk strängmusik och rökelse... Börjar bra.
Dessutom skall alla vara barfota och ha en skummatta. 17 nybörjare varav 9 killar (eller snarare medelålders män i min ålder). Vi börjar med avslappning och därefter instrueras ett tiotal olika rörelser och övningar under en timmes tid. Instruktören är runt 55 år och har själv utfört yoga i 7 år. Grym smidighet och styrka.
Nu inser jag att första intrycket inte var en total bild av sanningen med yoga. Styrkeövningar som får majoriteten av deltagarna att frusta (försök själv att andas lugnt med näsan in och ut när hjärtat slår 172 bpm och svetten rinner i floder...) och flämta medan yogin (ja instruktören kallas faktiskt så) hela tiden på ett lugnt och stillsamt sätt instruerar oss och samtidigt påpekar att detta är ingen tävling utan yogan skall bara utmana en själv.
Mitt enda problem förutom ansträngningen är att fotsvetten tvingar en del rörelser till att likna allt annat än krigaren, duvan, båten och stolen.
Passet avslutas med en meditationsliknande avslappning och man känner nu på riktigt att spänningar faktiskt har släppt både mentalt och kroppsligt.
Mersmak!! Vilken känsla jag hade flera dagar efter detta pass. Obeskrivligt skönt. Bekymmerslöst.
Kan det vara placebo eller bara så att yoga är bra för mig?
Nu har jag längtat i 7 dagar efter nästa pass. Om 1 timme är det dags. Något högre förväntningar har jag dock denna gången. Jag tänkte ta mig igenom denna nybörjarkurs på 5 pass innan jag lägger en rekommendation för eller emot!
Namasté
Yoga denna uråldriga träningsform för kropp och själ. Syftet med yoga är att förebygga ohälsa och att sträva efter balans mellan kroppen och själen. Under 5000 år har yoga utvecklats till att omfatta styrka och uthållighet på kroppens alla plan. Den yogiska filosofin bygger på att människan bara kan nå högsta möjliga välbefinnade genom att arbeta med sig själv i nuet på ett flerdimensionellt plan. Perfekt hälsa uppnår man när alla delar , kropp, tanke och själ är balanserade.
Detta fick jag reda på genom min fru. Quercus Robur tänkte jag! Perfekt men ändå lite mystiskt. Hur når man detta fantastiska tillstånd genom att man sitter på en broderad kudde med benen i kors och tummarna i luften i ett kvalmigt rum med rökelse och musik från indiska ensträngade ljudrör?
En nybörjarkurs bokades i gemenskap med frun och därigenom fick vi en gemensam aktivitet - det är ju trevligt bara det.
Första tillfället grusades av sviterna efter mitt jungfru-Vasalopp. Tolv timmar och fyra minuter är inget man skryter om tidsmässigt, men oj vad stolt jag är som genomfört detta mandomsprov. 10000 kalorier försvann snabbare än de gick att konsumera. Nåja, jag är ju inte ensam om denna bravad även om det kändes så i 3-4 dagar.
Yogalektion 2!
Varmt rum, indisk strängmusik och rökelse... Börjar bra.
Dessutom skall alla vara barfota och ha en skummatta. 17 nybörjare varav 9 killar (eller snarare medelålders män i min ålder). Vi börjar med avslappning och därefter instrueras ett tiotal olika rörelser och övningar under en timmes tid. Instruktören är runt 55 år och har själv utfört yoga i 7 år. Grym smidighet och styrka.
Nu inser jag att första intrycket inte var en total bild av sanningen med yoga. Styrkeövningar som får majoriteten av deltagarna att frusta (försök själv att andas lugnt med näsan in och ut när hjärtat slår 172 bpm och svetten rinner i floder...) och flämta medan yogin (ja instruktören kallas faktiskt så) hela tiden på ett lugnt och stillsamt sätt instruerar oss och samtidigt påpekar att detta är ingen tävling utan yogan skall bara utmana en själv.
Mitt enda problem förutom ansträngningen är att fotsvetten tvingar en del rörelser till att likna allt annat än krigaren, duvan, båten och stolen.
Passet avslutas med en meditationsliknande avslappning och man känner nu på riktigt att spänningar faktiskt har släppt både mentalt och kroppsligt.
Mersmak!! Vilken känsla jag hade flera dagar efter detta pass. Obeskrivligt skönt. Bekymmerslöst.
Kan det vara placebo eller bara så att yoga är bra för mig?
Nu har jag längtat i 7 dagar efter nästa pass. Om 1 timme är det dags. Något högre förväntningar har jag dock denna gången. Jag tänkte ta mig igenom denna nybörjarkurs på 5 pass innan jag lägger en rekommendation för eller emot!
Namasté
lördag 14 mars 2009
Quercus Robur!
Välkommen till min blogg.
Jag kallar bloggen Quercus Robur som betyder Ek på latin. Quercus Robur handlar om att ta fram kvaliteten, det hållbara och det värdefulla i livet och samtidigt njuta av stunden. Enligt min mening bygger livets goda på tre olika fundament:
Fåfänga - att söka efter livets njutningar i olika former
Passion - att efter olika krirerier välja ut enstaka produkter ur fåfängans portfölj
Njutning - att konsumera dessa utvalda produkter, konsumera din passion
Låter det flummigt? På sin plats med ett exempel.
Fåfänga - Jag har precis upptäckt dykning och havens underbara värld. Min strävan efter nya upplevelser och nya miljöer har fått mig att övervinna min rädsla för undervattensupplevelser.
Passion - Om jag nu skall utföra dykning på ett njutfullt sätt startar mitt sökande efter den (för mig) bästa utrustningen och de bästa dykvattnen klotet har att erbjuda. Jag läser med frenesi alla prylkataloger. Värderar material och priser. Söker på nätet och i butiker. Lyssnar med alla de som "vet"! Jag gör ett val av resmål och utrustning!!
Njutning - dykning med egen instruktör i Mexico och Maldiverna.
Svårt att få känslan?? Nytt exempel:
Fåfänga - Rött vin!! Ett ganska generellt begrepp. Ett underbart område att utforska.
Passion - Två veckors semester i Toscana. Vilken miljö! Otaliga vingårdar. Vinodlare som i generationer vårdat sina arv i form av metoder och rankor. Hantverk. Småskalighet. Det pirrar i magen när jag på egen hand får gå ner i den lilla stenlagda vinkällaren och plocka ut vilka flaskor som jag själv önskar. Bonden dammar av flaskan och förser den med etikett och folie framför mina ögon. €19. Jag bara måste köpa 3 till så att jag kan dela med mig av detta magiska ögonblick till våra vänner. €57 till.
Njutning - November. Omsorgsfullt lagad mat. Goda vänner. Det toscanska vinet i en karaff från Sassicaia (denna kräver en egen berättelse...) nydiskade vinglas från Riedel. Doft, smak, upplevelse. För en sekund är man tillbaka i Italien. I vinprovarrummet på vingården. Svårslaget.
Jag har börjat utveckla mitt liv att i varje medvetet val ta tillvara dessa tre deviser. Man höjer kvaliteten i livet om man ger varje upplevelse lite omsorg och tid innan urvalet görs.
Välj ut något vill ha eller göra!
Sök efter det som du anser vara det bästa (i förhållande till pris och tillgänglighet).
Konsumera vid ett egenvalt tillfälle. NJUT!
Om du tycker om olivolja - köp den lilla dyra flaskan Orcetto från Grappolini nästa gång du handlar på ICA. Droppa några droppar ovanpå din nylagade pasta. Jag garanterar att du kommer att upptäcka att din gamal olivolja nog borde sluta att säljas under namnet olivolja.
Välkommen till mig blogg om livet!
//Håkan
Jag kallar bloggen Quercus Robur som betyder Ek på latin. Quercus Robur handlar om att ta fram kvaliteten, det hållbara och det värdefulla i livet och samtidigt njuta av stunden. Enligt min mening bygger livets goda på tre olika fundament:
Fåfänga - att söka efter livets njutningar i olika former
Passion - att efter olika krirerier välja ut enstaka produkter ur fåfängans portfölj
Njutning - att konsumera dessa utvalda produkter, konsumera din passion
Låter det flummigt? På sin plats med ett exempel.
Fåfänga - Jag har precis upptäckt dykning och havens underbara värld. Min strävan efter nya upplevelser och nya miljöer har fått mig att övervinna min rädsla för undervattensupplevelser.
Passion - Om jag nu skall utföra dykning på ett njutfullt sätt startar mitt sökande efter den (för mig) bästa utrustningen och de bästa dykvattnen klotet har att erbjuda. Jag läser med frenesi alla prylkataloger. Värderar material och priser. Söker på nätet och i butiker. Lyssnar med alla de som "vet"! Jag gör ett val av resmål och utrustning!!
Njutning - dykning med egen instruktör i Mexico och Maldiverna.
Svårt att få känslan?? Nytt exempel:
Fåfänga - Rött vin!! Ett ganska generellt begrepp. Ett underbart område att utforska.
Passion - Två veckors semester i Toscana. Vilken miljö! Otaliga vingårdar. Vinodlare som i generationer vårdat sina arv i form av metoder och rankor. Hantverk. Småskalighet. Det pirrar i magen när jag på egen hand får gå ner i den lilla stenlagda vinkällaren och plocka ut vilka flaskor som jag själv önskar. Bonden dammar av flaskan och förser den med etikett och folie framför mina ögon. €19. Jag bara måste köpa 3 till så att jag kan dela med mig av detta magiska ögonblick till våra vänner. €57 till.
Njutning - November. Omsorgsfullt lagad mat. Goda vänner. Det toscanska vinet i en karaff från Sassicaia (denna kräver en egen berättelse...) nydiskade vinglas från Riedel. Doft, smak, upplevelse. För en sekund är man tillbaka i Italien. I vinprovarrummet på vingården. Svårslaget.
Jag har börjat utveckla mitt liv att i varje medvetet val ta tillvara dessa tre deviser. Man höjer kvaliteten i livet om man ger varje upplevelse lite omsorg och tid innan urvalet görs.
Välj ut något vill ha eller göra!
Sök efter det som du anser vara det bästa (i förhållande till pris och tillgänglighet).
Konsumera vid ett egenvalt tillfälle. NJUT!
Om du tycker om olivolja - köp den lilla dyra flaskan Orcetto från Grappolini nästa gång du handlar på ICA. Droppa några droppar ovanpå din nylagade pasta. Jag garanterar att du kommer att upptäcka att din gamal olivolja nog borde sluta att säljas under namnet olivolja.
Välkommen till mig blogg om livet!
//Håkan
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)