torsdag 27 augusti 2009

Skitgott eller unikt


Människans förmåga att hitta nya exklusiva produkter har tagit många svängar. Sedan en tid har kaffegourmeter över hela världen fått en ny delikatess att ta ställning till. Kopi Luwak, gott eller unikt? Bestäm själv!

Kopi Luwak är ett kaffe som har passerat genom tarmsystemet på ett djur. Ja, du läste rätt - genom tarmsystemet på ett djur.
Kopi betyder kaffe på indonesiska och luwak är namnet på en mungo, som är stort som en stor katt. Luwaken, som på svenska heter indisk palmmård, klättar i träd och äter frukt och bär - inte minst från kaffebusken. Den väljer noga ut de bästa bären, men djuret utnyttjar endast lite av det fruktaktiga skalet, och själva bönan kommer därför ut igen med avföringen. Kaffebönorna kittas ihop i magen och tarmen under transporten genom djuret, och det är dessa sammankittade "kaffelortar" som blir till det mycket dyrbara Kopi Luwak-kaffet.

På de indonesiska öarna har man av någon anledning börjat samla ihop lämningarna från marken i djungeln och tagit tillvara bönan som ligger inpackad i bajset. Runt om i världen har intresset för denna ovanliga bönan väckts och bönorna säljs för upp till 6000 kronor per kilo vilket gör det exotiska kaffet till världens dyraste. Räknar man om detta till en kopp drickbart kaffe blir det 75 kr/kopp jämfört med 0,85 kr/kopp för vanligt kaffe.

Det produceras endast omkring 250 kilo Kopi Luwak-kaffe om året, och bönorna är mycket eftertraktade bland passionerade kaffedrickare. Kaffet uppges smaka riktigt gott. Under passagen genom mungons tarm angriper enzymer från mjölksyrabakterier fruktköttet och kaffebönan, och det ger kaffebönorna en lägre halt av de proteiner som vanligtvis gör kaffet bittert. Kanske är det förklaringen till att kaffet är så uppskattat. Måhända beror den välsmakande slutprodukten också på att palmmården selektivt väljer de rödaste och mognaste bären i sin jakt på föda. Sannolikt är det dock mest mystiken bakom kaffebönans tarmpassage som ger produktens dess speciella status.

Undertecknad har provat kaffet med en viss skepsis. Smaken var okej men upplevelsen var speciell. Om någon känner sig hugad, kan kaffet köpas på Cool Stuff i Malmö.

"Med vetandet växer tvivlet." - Johann Wolfgang von Goethe

//Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar