måndag 31 augusti 2009

Facebook - ett digitalt kafferep

Facebook, denna mötesplats på internet där man kan bygga upp personligheter och skapa nätverk med andra. Här kan man kan dela sitt liv med andra utan att träffas. Man kan chatta, dela bilder och hålla kontakten med andra människor via internet. Bra eller dåligt?

Enligt Facebooks startsida är syftet:
"Facebook's mission is to give people the power to share and make the world more open and connected."

Detta verkar vara nya tidens sätt att kommunicera och socialisera. Funktionerna på Facebook byggs ut hela tiden efterhand som behovet av nya egenskaper skapas av användarna. Man kan dessutom länka in Facebook-funktioner i flera andra aktiviteter bl a denna bloggsajten. Detta globala fenomen startade 4 februari 2004. Ett ganska nytt tilltag men sajten har redan kopplat ihop 200 miljoner människor. 200 miljoner människor sitter mer eller mindre dagligen och kommunicerar med varann via funktioner i Facebook. Fantastiskt eller skrämmande. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kan man göra en liten räkneövning:
Tänk att varje person som är upplagd, lägger 10 minuter varje vardag på att vara aktiv. Vi räknar 200 vardagar per år. 200*10 minuter = 2000 minuter per person och år.
200.000.000*2000 = 278.000.000 arbetsdagar vilket är lika med 1.400.000 människor som jobbar heltid. Inte konstigt att vi har en finansiell kris.....

Vem är då en typisk Facebookare? Ja eftersom jag inte själv (ja, det är sant!!!!) är en användare så vet jag inte, men de senaste månaderna har det krupit fram att flera personer i vår bekantskapskrets är ganska aktiva. Den gemensamma nämnaren är att dessa är kvinnor i åldern 35-45... Hmmm. Ställer man frågan om varför, så får man svaret:

"- Det är så kul att komma i kontakt med sina gamla klasskamrater....". Spännande svar med tanke på att så fort man får en inbjudan till ett 20 års jubileum från nian så får man både rysningar och panikkänslor.
I övrigt får man inga direkta svar utan det verkar som att det är ett "digitalt kafferep" för möten i smyg. Det skapar dessutom ett kommunikationsbehov som är beroendeframkallande.

Jag tror att det blir en flyktväg till nya kontakter för människor som har en dålig eller ingen relation hemma. Jag har dessutom exempel på relationer som spruckit pga FÖR flitigt användande och FÖR många kontakter av motsatt kön. Skulle du vilja att din fru chattar med 50 för dig okända män varje kväll?? Digitalt "swingersparty" kan man ju definiera det!! Fick en kommentar av en kollega idag som hävdade att om man ändrar sin status från gift till singel så fullkomligt sprängs mailboxen av nya intressenter...... Just denna aspekten medges inte av de inblandade själva. I grunden måste man ju jobba hårt för att behålla en bra relation. Nu har det bara blivit lättare att hitta ur en dålig relation.

Jag känner mig nu som en gammal bakåtsträvande gubbe som vägrar ta till mig framtidens nya sociala kontaktvägar. 200 miljoner människor kan ju inte ha fel.....

"Vilka sorger du än vill dränka, så är biblioteket den bästa baren." - J. Cocteau

//Håkan

2 kommentarer:

  1. Man behöver inte vara en bakåtsträvande gubbe för att säga nej till Facebook. Jag har principiellt sagt nej till det sedan jag fick reda på att det "fanns en ny häftig community" för ett par år sen.

    Våga Vägra Facebook :)

    SvaraRadera
  2. Skönt att det finns fler som reagerat!!
    Rock on!
    /Håkan

    SvaraRadera